Forslag til grupperejse:
Oplev Västergötland med hvad egnen kan tilbyde af historie og kultur. Vi skal udforske glasriket i Småland og besøge det svenske glasmuseum. Turen byder også på en visit på kamelfarm Øland. Til sidst går turen til Malmö og Lund, hvor der også vil være et besøg ved et benediktinerkloster.
Programmet dag for dag:
Dag 1 – Afrejse
Tidlig afgang over Storebæltsbroen til Sjælland, videre over Øresundsbroen til Sverige, hvorfra turen går til Trollhättan. Byen ligger ved Göta-elven, som er meget vandrig med et fald på 32 meter. Der findes et omfattende kanal- og slusesystem, som er et meget besøgt turistmål. Byen har en meget betydelig industri, domineret af blandt andet bilproduktion. Vi indlogeres på hotel i Trollhättan, hvor vi spiser vores aftensmad. Vi bor på Scandic Swania i Trollhättan.
Dag 2 – Skara, Eksjö & Växjö
Efter morgenmad på vores hotel, bevæger vi os ind i Västergötland, hvor Sveriges vugge stod. Her på den frugtbare landbrugsegn er der fundet spor af mennesker, som har boet her for 10.000 år siden. Västergötland er ikke mindst blevet kendt i vide kredse efter forfatteren Jan Guillous romaner om tempelridderen Arn Magnusson og efterfølgende filmatiseringer. Flere hundrede tusinde turister rejser hvert år rundt i Arns fodspor i Göta Rike. Et af dagens højdepunkter er besøg i Skara, en af Sveriges ældste byer. I 1000-tallet var den det åndelige og politiske centrum for det vestlige Sverige. Det var også i Skara, at landets første kristne konge blev døbt. Middelalderkirkerne står tættere i denne by end de fleste andre steder. Den historiske arv præger i høj grad Skara. Vejnettet fra middelalderen er bevaret, formet som egerne i et cykelhjul. Hvor man end kommer fra, ender man ved domkirken midt i centrum. Skara Domkirke blev bygget for 900 år siden. 15 km sydøst for Skara finder man Hornborgasjön, hvor man i sæsonen, det vil sige specielt i april og september, kan opleve i tusindvis af traner på én gang. De har tilbragt vinteren i Sydeuropa og Nordafrika, og flyver i det tidlige forår til ynglepladserne i Midt- og Nordsverige, men gør altså undervejs stop på Hornborgasjön. De udfører den specielle tranedans, som er en måde, hvorved en hun og han styrker båndene mellem sig. Tranedansen er en stor turistattraktion. Det samme ritual gentager sig i det tidlige efterår, når tranerne sætter kursen mod varmere himmelstrøg.
Turen fortsætter syd om landets næststørste sø Vättern og vi kommer ind i Småland, et af Sveriges sø rigeste områder. Länet har en mange hundredårig historie bag sig. Smålændinge udmærker sig, ifølge sagnet, ved sejhed, opfindsomhed og foretagsomhed. Helt tilbage fra 1700-tallet var der interesse for jerntråd, der har udviklet sig til produkter som hårnåle, kedler, Strikkepinde, sikkerhedsnåle, rottefælder, våben og symaskiner. Våbenfabrikken Husqvarna, og Jönköpings Tänstickfabrik, er to gode eksempler. Vi passerer netop Husqvarna og Jönköping. Den videre færd på turen går sydpå til Eksjö, byen med de smukke træhuse. En charmerende provinsby med mange restaurerede træhuse fra 1500-1800 tallet. En af Sveriges bedst bevarede byer med træhuse. Har ikke siden 1560 været hærget af brande eller ødelæggelse. I dag rummer Gamla Stan 56 fredede træhuse fra en periode på 400 år. Vi er godt i gang med Småland, kaldet det fattige område med den magre jord. Som der står skrevet i en turistguide: ”Her får mand intet forærende. Smålændingene har altid været nødt til at være hittepåsomme for at overleve”. De arbejdsomme og talentfulde smålændinge fører sig idag frem i hele verden med deres møbelkunst og glaskunst. Det er ikke nogen tilfældighed, at IKEA’s stifter Ingvar Kamprad netop stammer fra Småland. Dagens tur slutter i Växjö, Smålands hovedstad. En historisk handelsby og idag en universitetsby med mange tusinde studerende. Vi overnatter i Väjxø på Hotel Scandic Växjö. Aftensmaden indtages på vort hotel.
Dag 3 – Boda Glasværk, kamelfarm Øland
Vi skal udforske den østlige del af Småland, og kører gennem Glasriket, som rummer ikke mindre ende 15 større aktive glasværker samt en række mindre glashytter, og andre dertil relaterede aktiviteter. De svenske glasværkers historie i Småland kan føres tilbage til det 17. århundrede. Vi besøger Det svenske glasmuseum, som i over 80 år har samlet glas fra svenske glasværker. Det er en af Europas største og mest omfattende samlinger. Idag omfatter samlingen omkring 40.000 glasvarer fra 105 svenske glasværker fra 1580'erne til idag. Det svenske glasmuseum driver også forsknings- og dokumentationsprogrammer vedrørende glas- og glashåndtering. Alle har i skoletiden hørt om Kalmarunionen. Så det er oplagt at besøge Kalmar, en af Sveriges ældste byer med beboelse fra stenalderen. Kalmar Slot blev i 1280’erne opført. I juli 1397 trådte Kalmarunionen i kraft, og i 1483 blev Kalmar-traktaten underskrevet af Sverige, Danmark og Norge. Vi skal også køre over Ølands broen, påbegyndt i 1967 og indviet i 1972. Broen er mere end 40 meter høj, og var i lang tid, med sin længde på 6072 meter, Europas længste. Hver sommer valfarter turister i tusindtal til den smukke ø, Øland. Sejlere, fugleinteresserede, fritidsbotanikere, historisk interesserede, og iøvrigt helt almindelige badegæster, har fundet ud af, at øen kan tilbyde spændende oplevelser for alle. På Øland skal vi besøge Ormöga Camel Ranch, som blev grundlagt i 1991 af Bengt Erlingsson. Bengt har igennem årene formået at avle Europas største besætning af to-puklede kameler. Fascinationen af kamelerne, har han haft siden barndommen. Under besøget på Camel-ranchen vil der være mulighed for, at få en ridetur på en af de fascinerende dyr. Efter besøget sætter vi kursen imod Karlskrona, hvor vi overnatter på Hotel Scandic Karlskrona.
Dag 4 – Besøg kloster og Claes Jönssons Maskinstation
Når bussen er pakket og morgenmaden er indtaget, sætter vi kursen imod Malmø. Men undervejs gør vi dagens første stop ved Bosjökloster Slott & Trädgårdar, som ligger i hjertet af Skåne, på en halvø mellem Västra og Östra Ringsjöen ca. 6 km. syd for Höör. Klosteret blev formentlig grundlagt i 1080 som et Benediktinerkloster. Klosteret har også været lagt ind under den danske krone. Vi besøger slottet, haverne, parken og kirken. Efterfølgende fortsætter vi til Furulund, hvor vi skal besøge Claes Jönssons Maskinstation. Claes Jönsson vil give os en rundvisning, og fortælle om sin maskinstation, som er i den mellemstore størrelse. Når vi afslutter vort besøg hos Claes Jönsson, sætter vi kursen mod dagens sidste stop, Malmø. Her vil vi have vores sidste overnatning, på First Hotel Jörgen Kock.
Dag 5 – Lund og hjemrejse
Malmø, Sveriges tredjestørste by, skal opleves på en byrundtur. Naturligt er det, at vi kører forbi og gæster Lund, den klassiske universitetsby med gamle stenhuse, grønne oaser og betydningsfulde studentertraditioner. Lunds Domkirke er berømt med sine to tårne ”Lunnapågarna”, som kan ses langvejsfra, og udgør sammen med Lunds Universitetssygehus, byens berømte silhuet. Sporene fra dengang Lund var dansk er synlig, og det bedste eksempel er den gråsorte domkirke, som Nordens ældste metropolitkirke med byggestart i 1085. Idag er domkirken et af Skånes mest populære turistmål. Det er især middelalderuret med dets astronomiske ur og klokkespil, der trækker folk til, i høj grad fra Danmark. Efter vort besøg i Lund kører vi nu mod vores udgangspunkt, Danmark. Vi passerer den strømlinede bro over Øresund, fortsætter over Sjælland til Storebæltsbroen, og derefter sætter vi deltagerne af i de samme byer, hvor de stod på bussen.
Denne rejse er skræddersyet til lukkede grupper - kontakt os for tilbud på
tlf. 70 26 00 49 eller rejs@ansrejser.dk
Se Rejsekalender HER for ledige pladser til individuel rejsende.